By Lianne Aurik

Ben jij in een baan als admin van een non-profit of onderwijsinstelling gerolt? Sta jij aan het hoofd van zo’n organisatie die met Salesforce werkt? Zie je de kansen die Salesforce brengt voor jouw organisatie? En ben je klaar om je vast te bijten in Salesforce zodat jouw organisatie het maximale uit dit CRM weet te halen? Wellicht overweeg je om je eerste Salesforce certificaat te gaan halen. Hoe pak je dat aan? En wat kost het? Is het niet veel te duur voor een non-profit organisatie?

In deze blog delen we een aantal tips en wat slim is te overwegen voordat je een certificaat gaat halen.

Heb je een certificaat nodig?

Een Salesforce Administrator certificaat is goed om te hebben, het geeft aan dat je een bepaald niveau van kennis van het platform bezit. Dankzij de release examens weet je dat gecertificeerde gebruikers op de hoogte zijn van de nieuwe mogelijkheden en veranderingen. En natuurlijk is het een mooie prestatie om Salesforce gecertificeerd te zijn.

Misschien wel de grootste waarde is dat het aantoont dat jij een Salesforce professional bent, wat een absolute meerwaarde is voor je werkgever (of potentiele werkgever). Uiteraard zijn er talloze admins die geen certificaat bezitten. Je kan ook op andere manieren op de hoogte blijven van de releases. Bovendien is het goed te vermelden dat de use cases die in het Admin examen worden gebruikt veelal niet gericht zijn op non-profit organisaties. Je zult gegarandeert veel leren, maar het zal niet allemaal relevant zijn voor jouw dagelijkse werkzaamheden. Weet je het zeker, wil jij je Salesforce certificaat halen? Dan is de volgende stap: maak een plan.

Maak een plan

Je hebt besloten dat je een Salesforce certificaat wilt halen. Begin dit door een studieplan te maken. Dit start je door de officiele ‘exam outline’ van de Salesforce University te bekijken en de ‘studyguide’ te downloaden. In dit document vind je alle onderwerpen, wegingspercentages per onderwerp en een aantal voorbeeldvragen.

Salesforce geeft 50% korting op training voor non-profit klanten. Toch kan het zijn dat er bij jouw organisatie geen bugdet is voor zo’n training. Mijn advies is om te onderzoeken of jouw organisatie Premier Support Klant is. Met Premier Support heb je toegang tot een groot aantal video’s en andere trainingsmaterialen. Maar ook als je geen Premier Support hebt en geen bugdet om een training van Salesforce University te doen zijn er mogelijkheden. Velen gingen je op die manier voor in het behalen van het Administrator certificaat.

Zoals met bijna alles binnen Salesforce, heeft de community ervoor gezorgd dat er waardevolle content is om je bij jouw doel te ondersteunen. Begin bij het bekijken van de gedetailleerde admin exam strategy van Salesforce MVP Jennifer Lee. Zij schrijft over de onderwerpen, relevante Trailhead modules en verwijst je door naar andere behulpzame bronnen. Als je haar advies volgt, zul je zien dat je je examen de eerste keer kan halen.

Waar vind je studiemateriaal?

Een geweldige (en gratis!) bron is Trailhead, het online trainingsplatform van Salesforce. Het is up-to-date, interactief, gemaakt door Salesforce en het is ook echt leuk. Start op Trailhead met de Beginner en Intermediate Admin trails. Als je de voorkeur hebt voor leren door te luisteren en te kijken, dan kan je Mike Wheeler’s cursus op Udemy gebruiken of de videotraining van Salesforce MVP Francis Pindar op A Cloud Guru.

Oefenexamens zijn fijn, maar de oefenexamens op internet zijn niet altijd even betrouwbaar. Betrouwbare en goede oefenexamens vind je op SalesforceBen, CertifiedOnDemand, SFDCstudy.org en FocusonForce.com. Ook vind je op elk van deze websites studiemateriaal. Bekijk ze zelf en ontdek wat voor bij jou past.

Het examen doen

Misschien werk je al wel jaren met Salesforce. Ook dan is het aan te raden te studeren voordat je het examen gaat doen. Salesforce is een product met veel mogelijkheden en blijft zich continu ontwikkelen, waardoor praktische ervaring alleen meestal niet genoeg is om het examen te halen. Houd daarbij in gedachten dat veel mensen het examen niet de eerste keer halen. Examen doen is een leermoment op zichzelf, maar als je budget beperkt is, kan zakken voor het examen een dure en onnodige les zijn. Ga voor succes en bereid jezelf voor.

Je hebt hard gestudeerd en bent klaar voor het examen. Op de Power of Us Hub vind je de 50% kortingsmogelijkheden op een examen (speciaal voor Salesforce klanten binnen de non-profit-sector). Heb je de kortingscode ontvangen, dan kan je je daarmee inschrijven voor het examen. Je kan ervoor kiezen een examen op locatie te doen of vanaf een plek naar jouw keuze (bijv. thuis). In het laatste geval moet je wel de voorwaarden rondom het online examen even bekijken.

En dan is het tijd om je in te schrijven. Sta je nog aan het begin, veel succes met studeren. Het gaat je lukken!

Kijk ook eens naar:

Lianne Aurik

Lianne Aurik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

USADutch