By Ruben Schuring

Salesforce is natuurlijk een bekend crm-pakket. Maar wat veel mensen niet weten is dat het ook een uitstekende oplossing is voor non-profits. Het Nonprofit Succes Pack (NPSP) is een opensource-pakket dat Salesforce verandert in een non-profit gericht pakket. Waarom is dat belangrijk?

1. Salesforce gaat niet alleen over sales

Het gaat over veel meer. Zeker voor non-profits. Waarschijnlijk werk jij met een achterban, vrijwilligers of studenten. En je hebt een belangrijke visie: de wereld verbeteren! Dat is nou precies de reden dat je je crm-systeem serieus moet nemen. Verdiep je in de mogelijkheden en vooral in NPSP, want hiermee kun je jouw organisatie zo inrichten dat je die visie niet uit het oog verliest.

2. NPSP past bij jouw werk

Er zijn zoveel typische functionaliteiten die NPSP geweldig maken, wat denk je van huishoudens, structurele donaties, fondsen, primaire contactpersonen (erg handig i.c.m. huishoudens), het vastleggen van relaties tussen contactpersonen onderling, het vastleggen van relaties met organisaties, Soft Credit (welke donaties heeft iemand mogelijk gemaakt, maar niet zélf gegeven?), en ga zo maar door. Met een out-of-the-box implementatie krijg je al zoveel meer inzicht en samenhang in je informatie. Laat staan wat je er samen met een goede Salesforce-partner van kan maken!

3. Je krijgt gratis advies en ontwikkelingen

Het mooie van NPSP is dat er een grote wereldwijde community aan werkt. Allemaal mensen zoals jij die werken voor non-profits en tegen dezelfde dingen aanlopen als jij. En het mooie is: deze mensen staan gratis voor je klaar via de Power of Us Hub – een forum voor non-profits die Salesforce gebruiken. Hier krijg je binnen 24 uur gratis advies op je meest ingewikkelde vragen. Ook kun je meehelpen aan het doorontwikkelen van het pakket. En natuurlijk krijg je alle ontwikkelingen die anderen verzinnen in de toekomst gratis en foutloos in jouw omgeving toegevoegd.

4. Crm-implementaties zijn uitdagend

Laten we er niet omheen draaien: je komt veel implementatie-trajecten tegen die niet goed zijn gegaan. Hoe doe je dat nou goed? Allereerst is het belangrijk om het niet alleen te doen. Kies een partner die bij je past en maak daarnaast gebruik van de community. Er zitten zoveel ervaringsdeskundigen die soortgelijke dingen hebben meegemaakt als jij. Met oplossingen die gratis of voor weinig via de AppExchange van Salesforce te downloaden zijn. Begeef je dus snel in de geweldige club van de Power of Us Hub. Zij hebben NPSP ontwikkeld en staan altijd klaar voor jouw vragen (wij natuurlijk ook).

5. Je hoeft je visie niet aan te passen aan je systeem…

Dat is vaak wat er gebeurt. Je giften worden ‘verkopen’ genoemd, je studenten ‘klanten’ en verder moet je alles aanpassen aan het nieuwe systeem. Met als risico dat je aan het einde van het traject zit opgescheept met een pakket wat niet aanvoelt alsof het bij jouw organisatie past. Te vaak zijn ict-projecten zo gegaan. Tijd voor een verandering. Of juist niet dus: laat het systeem zich maar aanpassen aan jou, en niet andersom. Met NPSP kies je voor een pakket dat juist is geschreven voor de non-profit-omgeving. Wil je kijken naar huishoudens in plaats van individuen? Dat kan! Wil je mensen waarderen om hun betrokkenheid, in plaats van hun aankopen? Goed idee!

Er zijn veel organisaties met ervaring met NPSP. Neem gewoon eens contact met ze op en luister naar hun ervaringen. Je kan ze ook ontmoeten op nonprofit-gebruikersgroepen of Salesforce-evenementen. En had ik de Power of Us hub al genoemd?

Ruben Schuring

Ruben Schuring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

USADutch